Ervaar het waddengebied

 
Het Waddengebied is het grootste natuurgebied van Nederland en herbergt een wildernis die zijn weerga niet kent: de Waddenzee. Altijd in beweging, geen minuut is gelijk. Zelfs op wereldschaal is het groots. Onder invloed van eb en vloed veranderen natuur en landschap voortdurend. Weer, wind en water creëren mooie natuur: slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten, waar allerlei dieren en planten leven.

De wadden prikkelen voortdurend je zintuigen, bijvoorbeeld tijdens een wadlooptocht of droogval-expeditie. Je ervaart dat planten en dieren zich hebben aangepast aan de ruige Waddenzee. Ze zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden in het Waddengebied. Van veel soorten trekvogels gebruikt een groot deel van de wereldpopulatie het wad als tankstation tijdens de trek. Zes miljoen vogels broeden of overwinteren in het gebied. En meer dan dertigduizend zeehonden vinden er rust en ruimte. UNESCO heeft de hele Waddenzee hierom uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed.

Dat Werelderfgoed ervaar je volop tijdens een verblijf langs de Waddenkust en met een bezoek aan één van de Wadden eilanden. De eilanden bieden de schoonste stranden van Nederland, prachtige landschappen en stikdonkere nachten. Zo’n tienduizend planten- en diersoorten vinden er hun thuis.

De Waddenzee is al een natuurgebied van wereldklasse; en de Nationale Parken Lauwersmeer, Texel en Schiermonnikoog genieten grote bekendheid.

Bron: www.waddenzee.nl

Ontdek Dokkum

 
Vanuit Hantum is een bezoek aan de gezellige oude vestingstad Dokkum zeker een aanrader. Een stadje met veel historie waar nog elke avond om precies 21:50 uur de koperen klokken in het stadhuis luiden. Vroeger was dit namelijk nodig voor de mensen die buiten de poort aan het werk waren. Om 22:00 uur gingen de poorten dicht en werd de slotbrug opgehaald. En zo konden ze nog net op tijd thuis komen. Dokkum heeft een historische binnenstad met veel hippe winkeltjes en boetiekjes.

Het centrum van Dokkum telt ruim twintig restaurantjes en andere eetgelegenheden. Een uitgebreide lunch, een lekker broodje to go of neerstrijken op één van de terrassen aan het water voor een avond lang tafelen: in Dokkum kan dit!

Als één van de 11 steden van Friesland staat Dokkum natuurlijk bekend om haar mooie grachten. ‘s Winters zijn de grachten de mooiste schaatsplek van het land en in de zomermaanden liggen ze vol met plezierjachten. Met een kano of roeibootje vaar je helemaal rond de bolwerken, en dwars door de stad. Ondanks dat de vestingstad maar ongeveer 13.000 inwoners heeft, kent de stad wel een echt stadsgevoel. Rondom de binnenstad is de vorm van de vestingwallen nog goed zichtbaar.

De stad heeft internationale bekendheid doordat de heilige Bonifatius in de omgeving van Dokkum is overleden. In het museum Dokkum is daarom ook een tentoonstelling van Bonifatius te bewonderen.

Dokkum, het meest noordelijke stadje van Nederland aan de rand van het werelderfgoed de Waddenzee.